Je hebt ze vast wel eens gezien, in het echt, een film of in een documentaire over China. De mensen die in een groep synchroon bepaalde houdingen doen die elkaar moeiteloos lijken op te volgen. Als een langzame dans. Grote kans dat dit Tai Chi en/of Qigong was.

Tai Chi Tao en Qigong zijn van oorsprong Chinese en Tibetaanse gevechts- en bewegingstechnieken. Tegenwoordig zijn ze verworden tot bewegingskunst die de gezondheid bevordert. Doel is het zelfhelend vermogen van je lichaam aan te spreken via ontspanning en beweging (Yin en Yang). De haast in slow motion uitgevoerde series zorgen er allemaal voor dat je CHI (QI) gaat stromen. CHI laat zich vertalen als levensenergie. Net als de PRANA uit de Yoga. De Chi zit in alles, en kun je ook ervaren in alles. Van het dagelijks doen van je Tai Chi / Qigong flows, tot het opsnuiven van de geur van een bloem of zelfgemaakte appeltaart.

Wij geven Tai Chi en Qigong vanuit het Wu-Wei principe. Dit laat zich uit het Chinees vertalen als “the effortless effort that allows us to flow the way the water flows”. De moeiteloze moeite die ons laat stromen zoals het water stroomt.

Tai Chi en Qigong zijn allebei gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde. De afwezigheid van onnodige spanning is de basis van de oefeningen. Laten we onnodige stress weg, dan is er ruimte voor heling van lichaam, geest en ziel. A wound is best healed by gently taking care of it and, by leaving it alone.

De 5 elementen uit de Traditionele Chinese Geneeskundige (aarde, water, hout, metaal en vuur) zijn allemaal met elkaar verbonden in ons lichaam. Ze zijn verbonden met je organen en met de seizoenen. Ze vormen de uitgangspunten voor de bewegingen van een Tai Chi of Qigong flow die weer doorwerkt op het functioneren van je lichaam en jouw lichaamsbewustzijn. Zo ga je steeds meer naar je lichaam luisteren en op de signalen van je lichaam vertrouwen. Tai Chi – Qigong is voor alle leeftijden. Op dit moment geven we nog geen les in Haarlem. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, neem dan contact op met Jitske via de contactpagina van deze site.

Luister naar je lichaam wanneer het fluistert, dan hoef het nooit te schreeuwen (Chinese Wijsheid)