Wat is yoga?

Wat is yoga eigenlijk? Mannen met baarden op 1 been? Wierook, vrouwen in gouden gewaden en wijde pofbroeken? Kaarsverlichte, zacht geurende ruimtes, mantra chanting en/of core flow? Diep spiritueel alternatief, spelend leren, therapeutisch, hip hot and happening?

Laten we de vraag omdraaien. Wat is yoga voor jou? We kunnen allerlei fantastische effecten van yoga noemen. Maar, het mooiste is wanneer je zelf de effecten van yoga kunt ervaren en jezelf een mening kunt vormen wat Yoga voor JOU is.

Van Yoga kun je lichamelijk en mentaal sterker worden. Niet alleen door de beweging of de ontspanning in een yogahouding. Álle yoga houdingen werken ergens in je lichaam door op klieren die hormonen aanmaken voor ons fysieke en mentale welzijn. Verken jezelf, ontdek, en ontwikkel jezelf door yoga te ervaren. Hoe meer je jezelf leert kennen, hoe beter je kunt leven volgens jouw waarden, wensen en dromen. 100% jezelf.  Klik en kijk op het yogarooster voor het lesaanbod! Met uitzondering van de zwangerschapsyoga zijn dit gemengde lessen. Je kunt dus ook mannen tegenkomen. Weet je niet zo goed wat te kiezen of hoe te beginnen met yoga? Neem gerust contact met Jitske op, of met de studio van jouw keuze.

Yoga alleen voor vrouwen?

Yoga wordt in het westen meer beoefend door vrouwen, dan door mannen. Sterker nog, voor veel mannen zijn er nog steeds vooroordelen en drempels. Wonderlijk, als je bedenkt dat Yoga van oudsher iets exclusief voor mannen was, die daarvoor heel lang in de leer moesten bij een “Meester” in een grot in India. Vandaag de dag worden steeds meer de mooie en fijne effecten duidelijk van het beoefenen van yoga door zowel vrouwen als mannen. Yoga is inmiddels voor veel mensen een life style en business geworden.

Yoga lang, lang geleden…

Van oudsher is yoga een Indiase levensfilosofie die lichaam en geest verbindt zodat je je ziel kunt zijn. Yoga komt van het Indiase woord Yuj, wat juk betekent. Een juk verbindt twee delen met elkaar, om bijvoorbeeld 2 emmers te kunnen dragen. Lichaam en geest dragen elkaar. Soms zijn ze uit hun evenwicht. Yoga helpt je dat evenwicht weer te vinden, een leven lang, elke keer op nieuw.

Yoga is de reis, van je-zelf, naar je-zelf, door je-zelf

B.K.S. Iyengar (Iyengar Yoga)