Er zijn zo veel verschillende stijlen van Yoga. Daarom vind je hieronder een korte uitleg van de vormen die Jitske geeft. Wanneer je meer de diepte in wilt met Yoga en meer stijlen wilt ontdekken, dan kun je het beste googelen, of probeer een andere les bij een yogaschool in jouw buurt.

Vinyasa Flow Yoga

Fusion Flow Yoga is afgeleid van Ashtanga Vinyasa Yoga. Dit is een actieve vorm van Yoga, op het ritme van je ademhaling, die een vaste serie houdingen kent. Vinyasa kent dezelfde beweging, alleen is de volgorde van de les samengesteld door de yogadocent.  Alle houdingen worden in een flow aan elkaar geregen door de ademhaling. Als een soort prachtige yoga ketting (japa mala). Vinyasa kan heel krachtig zijn (power yoga), en je kunt ook een langzame, lichtere flow doen. Fusion flow Yoga bijvoorbeeld.  Fusion yoga is Jitske’s signature les en bestaat in de basis uit Vinyasa Yoga, gelardeerd met invloeden uit de Iyengar Yoga en de Qigong. Zachtheid in kracht en kracht in zachtheid. De houdingen bouwen op vanuit beweging en rust, lichtheid en zwaarte, op het ritme van je ademhaling. Het is meditatie in beweging. Sthira Sukham Asanam.

Geschikt voor alle niveaus wanneer je van medium tot pittige yoga houdt, wanneer je blessures hebt, laat het voor de les even weten. 

 

Restorative Yoga

 “To Restore” betekent terugplaatsen of terugbrengen naar de oorspronkelijke staat. Een reset naar je eigen standaardinstellingen. 7 jaar geleden leverde een google search op Restorative Yoga plaatjes op van keukenkastjes. Restorative Yoga is eigenlijk ook een beetje alsof je je eigen keukenkastjes opruimt en weer opnieuw indeelt.  Restorative yoga is een passieve vorm van yoga waarbij je lichaam volledig ondersteunt wordt door kussen, bolsters, dekens en andere “yoga props”. ook wordt er gebruik gemaakt van “verzwaring” op het lichaam door dekens en kussens. Je lichaam en geest kunnen zo maximaal van de houding profiteren, zonder dat je daarvoor actief hoeft te werken mét je lichaam. Doordat je minimaal 15 minuten of meer in een houding ligt, kunnen je gedachten soms alle kanten opgaan. Dit wordt begeleid in meditatie. Zo worden de yogahouding en de tijd dat je erin verblijft samen een meditatief moment. Restorative Yoga is een prachtige tegenhanger voor ons drukke leven. En ook  als therapie tijdens burn out kan deze vorm bijzonder helend werken.

Voor deze vorm is geen yoga-ervaring nodig. Just lay down and relax.

Hatha Yoga

Hatha Yoga is een van de oudste vormen van Yoga. Vele nieuwe stijlen zijn op de Hatha Yoga gebaseerd. Het is de Yoga van de fysieke houdingen (asana’s) en de ademhaling. De  houdingen worden los uitgevoerd. Elke houding kent een specifieke uitwerking op lichaam, geest en ziel. Je krijgt de tijd om met je ademhaling te zijn in de asana’s en zo te ontdekken wat de yogahouding met jou doet. Er zit ook tijd tussen het wisselen van de houdingen. Dat maakt het een meer statische vorm van Yoga. Ha staat voor de Zon en Tha voor de maan, deze zijn met elkaar in balans. Zoals in het Boeddhisme Yang (warm en mannelijk) en Yin (koel en vrouwelijk)  met elkaar in balans zijn. Jitske geeft een wat meer dynamische vorm van Hatha Yoga, Hatha flow. Dit betekent dat de houdingen elkaar vloeiend opvolgen in een kalm tempo.

Geschikt voor alle niveaus, kan goed beoefend worden wanneer je blessures hebt, want deze vorm van yoga kan ook therapeutisch werken.